Knokke,
07
oktober
2019
|
13:28
Europe/Brussels

Mercedes-Benz op de Zoute Grand prix 2019

Mercedes-Benz maakt met Concept EQ Silver Arrow en AMG GT R Pro perfecte brug tussen verleden, heden en de toekomst. Kersvers Mercedes-Benz Formula E piloot Stoffel Vandoorne aan het stuur van een Mercedes-Benz 300 SL „Gullwing“.

Samenvatting

Mercedes-Benz tekent present op de tiende editie van de Zoute Grand Prix, het absolute hoogtepunt van het oldtimerseizoen. Net zoals in voorgaande edities slaagt het merk met de ster er in om het erfgoed en toekomstvisie van het merk met elkaar te verenigen. Een AMG GT R PRO, een A-Klasse 45 S AMG en de conceptstudie Vision EQ Silver Arrow zijn de blikvangers in en rond het paviljoen van het merk. De Mercedes-Benz 300 SL Gullwing uit 1954 en de 190 SL uit 1955 staan aan de start van de Zoute Grand Prix. Auto’s in stijl vragen om chauffeurs in stijl: Formula E-driver Stoffel Vandoorne en de Mercedes-Benz ambassadeurs Koen Wauters en David Goffin nemen deel.

In het tweede weekend van oktober neemt het merk met de ster traditioneel zijn plaats in op de Zeedijk van Knokke en haalt ze de mooist pareltjes van stal.

“De Zoute Grand Prix ligt ons nauw aan het hart”, vertelt Niels Kowollik, CEO van Mercedes-Benz BeLux. “Het is voor ons de ideale gelegenheid om via het rijke verleden van het merk met de ster – als oudste automobielmerk – de brug naar het heden en de toekomst te leggen. Op deze manier kunnen we onze pioniersgeest en innovatiekracht aan een groot publiek tonen.”

In het Mercedes-Benz paviljoen en op het Albertplein staan nieuwe wagens te blinken: een AMG GT R PRO, een A-Klasse 45 S AMG 4MATIC+, de concept Vision EQ Silver Arrow en de nieuwe Mercedes-EQ Silver Arrow 01 waarmee Stoffel Vandoorne zal deelnemen aan het volgend Formula E kampioenschap. De Mercedes-Benz “Paul O’shea” 300 SLS (W198, 1957) neemt op zondag deel aan het Concours d’Elegance.

Mercedes-AMG GT R PRO

De topsporter uit Affalterbach, de AMG GT komt verder aangescherpt aan de startlijn, en dit met de nieuwe limited edition AMG GT R PRO. Het nieuwe limited-edition topmodel, de AMG GT R PRO is in tal van details aangepast om nog meer circuit prestaties te leveren: het geoptimaliseerde specifieke vermogen, de nieuwe ophanging, de aerodynamische fine-tuning resulterend in nog meer downforce, lichtgewicht kuipszetels en lichtgewicht design wielen dragen bij aan de verbeterde rijdynamiek en snellere rondetijden op het circuit. De ervaring van de AMG GT3- en AMG GT4-racewagens kwam in de ontwikkeling. Met een krachtige 4.0l V8 dat beschikt over 430 kW (585 pk), 700 Nm koppel en een topsnelheid van 318 km/u demonstreerde de AMG GT R Pro zijn potentieel op de Nordschleife met een tijd van 7.04.632 minuten.

Mercedes-AMG A 45 S AMG 4MATIC+

Uitmuntende prestaties, de ultieme rijdynamiek, expressief ontwerp de nieuwe Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ onderstreept zijn leiderspositie in het segment van de compacte sportwagens. De nieuwe Mercedes-AMG A 45 S is nog opvallender dan zijn voorganger. Het exterieur ademt rijplezier, zelfs bij stilstand. Met een vermogen van maximaal 310 kW (421 pk) is de geheel nieuw ontwikkelde Mercedes-AMG 2,0-liter M 139-motor de krachtigste in serie geproduceerde viercilinder turbomotor ter wereld. De nieuwe AMG SPEEDSHIFT DCT-8G transmissie met dubbele koppeling en acht versnellingen garandeert soepel schakelen binnen enkele milliseconden in alle rijsituaties. De actieve, volledig variabele AMG Performance 4MATIC+ vierwielaandrijving verdeelt het koppel variabel over de achteras, wat zorgt voor optimale tractie en de spectaculaire Drift-modus.

Vision EQ Silver Arrow

De Vision EQ Silver Arrow werd in 2018 op het Concours d’Elégance in het mythische Pebble Beach (Calfornia, USA) voorgesteld en doet nog steeds iedereen met verstomming staan. Deze bejubelende concept car is geïnspireerd op zijn legendarische voorganger; de ‘Silver Arrow’ of de Mercedes-Benz W125. Deze wagen haalde in 1938 een topsnelheid van 432.7 km/u op de openbare weg; een record dat 80 jaar standhield.

Mercedes-EQ Silver Arrow 01 van Stoffel Vandoorne

Met zijn toetreding tot de Formule E is Mercedes de enige autofabrikant ter wereld geworden die zowel in de Formule 1 als in de Formule E concurreert. Met deze strategie kan Mercedes de geleerde lessen in beide kampioenschappen overbrengen van de racebaan naar de weg.

De Gen2-racewagen die in de Formule E wordt ingezet, heeft een ontwerp dat uniek is in de autosport. Hoewel alle teams een chassis met standaarduitvoering gebruiken, kunnen ze nog steeds hun technische expertise aantonen in de ontwikkeling van de aandrijflijn. De teams mogen daarom bepaalde componenten naar eigen ontwerp ontwikkelen. Deze wagen weegt 900kg (inclusief piloot), ontwikkelt maximum 250kw (340pk), sprint van 0-100 in 2.8s en heeft een topsnelheid van 280 km/u.

Classic Cars

Deze moderne wagens worden vergezeld door enkele illustere voorgangers. Een 300 SL Gullwing (W198, 1954 – 1957) en een 190 SL (W121, 1955 – 1963) maken hun opwachting in de Zoute Rally. Presentator en zanger Koen Wauters, tennisster David Goffin en nieuwbakken Formula E Piloot voor Mercedes-Benz Stoffel Vandoorne nemen op vrijdag en zaterdag het stuur van deze bolides. De Mercedes-Benz “Paul O’shea” 300 SLS (W198, 1957) neemt op zondag 13 oktober deel aan het Concours d’Elegance.